GRANUDACYN (sprej za rane)

Proizvođač: Molnlycke Health Care 
Pakovanje:


ZA ŠTA SE NAJČEŠĆE KORIST GRANUDACYN?
KAKO DELUJE GRANUDACYN?
KADA I GDE SE KORISTI GRANUDACYN?
NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA
KAKO DELUJE GRANUDACYN?
VIDEO GRANUDACYN
BROŠURA (DOWNLOAD)


GRANUDACYN se najčešće koristi za:

• Obradu i čišćenje rana: dekubita, venskih ulkusa, dijabetskih ulkusa, drugih povreda
• Dezinfekciju usta i grla, u cilju prevencije infekcije svim virusoma i bakterijama, uključujući i Covid-19
• Obradu pupka kod beba
• Obradu rana nakon carskog reza i epiziotomije
• Obradu svih postoperativnih rana
• Opekotine I i II stepena

Granudacyn je moderni antiseptik (supstanca koja uništava mikroorganizme na tkivima čoveka) na bazi dve vrste hlora (Hipohlorasta kiselina i Natrijum-hipohlorit). Granudacyn je moderna, hemijski stabilna varijanta Dakin-ovog rastvora koji se koristio još za vreme prvog svetskog rata.

Granudacyn pripada antisepticima na bazi hlora, koji su danas u ekspanziji. Efekat postiže za kratko vreme (15-60 sekundi), ima veoma širok spektar dejstva (na bakterije, viruse, gljivice i parazite) a pritom je netoksičan za tkiva čoveka i neutralnog je pH.

Hipohlorasta kiselina, koja je aktivna supstanca Granudacyn-a nalazi se i u našim leukocitima (Makrofagi i Neutrofili), koji ovu kiselinu koriste u borbi protiv mikroorganizama. Na taj način ova supstanca je "poznata" našem organizmu i kao takva, neškodljiva je za ćelije i tkiva čoveka. Zato mi Granudacyn nazivamo prirodnim antiseptikom.

Granudacyn je neškodljiv antiseptik (nije citotoksičan), i može se bez bojazni koristiti na:
• svim tkivima (koža, sluzokoža, hrskavice, kosti, tetive, ligamenti, nervno tkivo, trbušna i plućna maramica)
• telesnim šupljinama čoveka (abdomen, grudni koš, lobanja, zglobni prostor, uho, grlo, nos, usna šupljina, mokraćna bešika, fistule, apscesi)
• za obradu akutnih i hroničnih rana, prilikom njihovog previjanja
• obradu pupčanog patrljka beba

Dakle, Granudacyn je antiseptik koji se sme koristiti direktno i na unutrašnjim organima čoveka i nije ga potrebno ispirati!

KAKO DELUJE GRANUDACYN?

Hipohlorasta kiselina ošteti ćelijski zid i druge omotače mikroorganizama - jednostavno rečeno napravi rupe u ćelijskom zidu bakterije, čime on postaje veoma propustljiv. Pod osmotskim pritiskom dolazi do masivnog ulaska vode u bakteriju i njenog mehaničkog raspada - osmolize bakterije. Naše ćelije su pritom potpuno bezbedne. Hipohlorasta kiselina iz Granudacyn-a ne oštećuje ćelije čoveka jer su one prirodno zaštićene Taurinom.

KADA I GDE SE KORISTI GRANUDACYN?

Antiseptik Granudacyn je namenjen za obradu rana na koži i sluzokožama kao i za intraoperativno i postoperativno ispiranje, za sva tkiva, sve telesne šupljine.

Upotreba antiseptika kao što je Granudacyn, donela je veliku promenu na polju hirurgije. Prema preporukama "Konsenzusa za antisepsu rana" iz 2018. Granudacyn je jedini antiseptik koji sme da se koristi za peritonealnu lavažu, i da dođe u kontakt sa CNS-om (mozgom i kičmenom moždinom), unutrašnjim organima i tkivima, hrskavicom, kostima, ligamentima, tetivama. Može se upotrebiti na svim tkivima čoveka, svim telesnim šupljinama (abdomen, grudni koš, medijastinum, lobanja, uho, grlo, nos, mokraćna bešika, zglobni prostor, itd.) ali i kod fistula, apscesa, trauma, otvorenih preloma i slično i pritom ga nije potrebno ispirati nakon upotrebe. Time se značajno smanjuje rizik od infekcija i postoperativnih komplikacija (naročito na "osetljivim" tkivima).

Pored intraoperativne upotrebe, Granudacyn se preporučuje za obradu, ispiranje i vlaženje akutnih i hroničnih rana prilikom njihovog previjanja ili kod primene tzv. NPWT (terapija rane negativnim pritiskom) uz instilaciju ovog antiseptika.

Preporučujemo i njegovu primenu kod obrade pupka beba (pupčanog patrljka). U ovom slučaju najvažnije je spečiti nastanak lokalne infekcije, iritaciju kože, potkožnih tkiva i prodor mikroorganizama prema abdomenu. Moguća komunikacija abdomena sa spoljašnjom sredinom (preko pupka) je još jedan razlog za upotrebu onog antiseptika koji neće citotoksično uticati na ove osetljive strukture. Takođe, komplikacije urahusa (otvoreni, fistula, cista, sinus urahusa) je opet dobar razlog za izbor Granudacyn-a kao antiseptika koji jedini sme da se koristi za „unutašnju upotrebu“.

Zaključujemo da je Granudacyn veoma efikasan i praktičan jer ima izuzetno brzo vreme dejstva (za 15-60 sekindi redukuje 99,99% bakterija), ima veoma širok spektar baktericidnog dejstva (Gram +, Gram -, MRSA, VRSA, OSRA, VRE) ,deluje i na viruse, gljivice i spore. Potpuno je netoksičan za sva tkiva čoveka pa se može koristiti neograničeno dugo ,ne peče na rani prilikom obrade rane i nije ga potrebno ispirati nakon upotrebe.

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA

Gde se kupuje Granudacyn?
Granudacyn se kupuje u apotekama.

Da li Granudacyn-om mogu ispirati usta i grlo?
Da. Granudacyn se može bezbedno koristiti za ispiranje usta i grla gde direktno deluje na viruse i bakterije kao najčešće uzročnike infekcije ovih regija.

Da li se Granudacyn sme koristiti kod beba i dece?
Da. Granudacyn se sme koristiti kod beba i dece.

Da li se Granudacyn koristi za obradu pupka kod beba?
Da. Granudacyn se koristi za obradu pupka kod beba. Nije ga potrebno ispirati sa pupka.

Da li Granudacyn sme da se primenjuje na svim sluzokožama?
Da. Granudacyn se može bezbedno koristiti na svim sluzokožama i tkivima, osim na očima i očnim kapcima.

Da li je potrebno ispirati Granudacyn sa mesta primene?
Nije potrebno. Granudacyn može na rani tj. na mestu primene ostati neograničeno dugo.

Da li se Granudacyn koristi za obradu rana samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim dezinfekcionim sredstvom?
Granudacyn se koristi za obradu rana bez upotrebe drugih sredstava za dezinfekciju. Ima širok antimikrobni spektar, efiksno i brzo deluje protiv uzročnika infekcije.

Da li se Granudacyn može koristiti i za duboke rane?
Da. Granudacyn se može koristiti za dezinfekciju svih tipova rana bez obzira na dubinu rane.

Koliko dugo Granudacyn mora da stoji na rani da bi delovao?
Granudacyn svoj efekat protiv bakterija ispoljava za 15-60 sekundi, a za antivirusno dejstvo potrebno je 5 minuta.

Da li i kako Granudacyn utiče na zarastanje rana?
Pozitivno dejstvo Granudacyn-a na zarastanje rana je indirektno. Granudacyn je antiseptik koji za razliku od mnogih drugih antiseptičnih sredstava ne oštećuje naše ćelije i tkivo. Sama ta činjenica je velika prednost za rane, naročito za hronične rane kod kojih je destruktivan efekat agresivnih i za tkivo štetnih antiseptika bitan usporavajući faktor u zarastanju.

Gde se može kupiti Granudacyn antiseptik?
Granudacyn antiseptik se kupuje u apotekama.

Granudacyn antiseptik se nalazi u pakovanjima od 250 ml, 500 ml i 1000 ml. Da li osim zapremine ima druge razlike u ovim pakovanjima i ako ima kakva je razlika?
Hemijski sastav u sva tri oblika pakovanja je identičan. Pakovanje od 250 ml ima raspršivač pa je pogodno za tretman rana, pupčanog patrljka kod beba, generalno za dezinfekciju kože i sluzokoža. Pakovanja od 500 i 1000 ml su u boci sa klasičnim otvorom i praktičnija su za ispiranje npr. usta i grla.

Koliki je rok upotrebe Granudacyn-a, nakon otvaranja?
Rok upotrebe Granudacyn antiseptika nakon otvaranja je 60 dana.

U kojim uslovima se čuva Granudacyn?
Granudacyn se čuva na temperaturi od 3 do 25°C, pri čemu ga treba zaštititi od direktne sunčeve svetlosti.
Odlaganje prazne bočice nakon upotrebe treba sprovesti u skladu sa ekološkim procedurama.

KAKO DELUJE GRANUDACYN?

Hipohlorasta kiselina ošteti ćelijski zid i druge omotače mikroorganizama - jednostavno rečeno napravi rupe u ćelijskom zidu bakterije, čime on postaje veoma propustljiv. Pod osmotskim pritiskom dolazi do masivnog ulaska vode u bakteriju i njenog mehaničkog raspada - osmolize bakterije. Naše ćelije su pritom potpuno bezbedne. Hipohlorasta kiselina iz Granudacyn-a ne oštećuje ćelije čoveka jer su one prirodno zaštićene Taurinom.
Za čitav ovaj proces je potrebno 15-60 sekundi. U tom smislu Granudacyn je antiseptik sa ubedljivo najbržim dejstvom (Onset of action). Za 15-60 sekundi, Granudacyn redukuje broj bakterija za 99,99%.

 

PREUZMITE BROŠURU PROIZVODA

Brošura GRANUDACYN antiseptik

Za više informacijamožete posetiti i sajt sprej-za-rane.com